Pelet ile Sıfır Karbon Üretimi
Pelet sıfır karbon konusunda tüm avrupanın tercih ettiği önemli bir yakıt türüdür. Genellikle talaşdan elde edilen pelet bir çok alanda enerji üretimi konusunda yardımcı etkene sahiptir. Buhar kazanlarında, evlerde, enerji santrallerinde ve toplu konut ısıtma sistemlerinin birçoğunda pelet ürünü kullanılmaktadır.
Pelet ceviz kabuğu, fındık kabuğu, talaş, çam kozalağı, ağaç atıklarından kolaylıkla elde edilebilir, genellikle 6 mm ve 8 mm çaplarında olan ürünler kullanılır, ancak daha büyük boyutlarda da pelet üretimi yapan çeşitli şirketler bulunmaktadır.
Talaş, odun yongaları, ağaç kabuğu, atık, zirai ürünler, ekin sapları, fındık, badem, ceviz kabukları, hatta atık kağıt gibi maddelerin öğütüldükten sonra yüksek basınç altında sıkıştırılması sonucu elde edilen pelet, genellikle 6-8 mm çapında, 10-11 mm
arasında uzunluğunda, silindirik yapıya sahip tamamen doğal bir yakıttır.
Pelet yakıtının sürdürülebilir bir kaynak olması, fosil kaynaklı yakıt ithalatını azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlaması, kullanımı sonrası atık miktarının az olması, zararlı egzoz emisyonlarının kabul edilebilir sınırlarda olması, ferdi sistemler için paket halinde satın alınabilir olması, nakliyesinin çok kolay olması, merkezi ısıtma sistemleri için binanın deposuna bir hortum ve pompa sistemi ile nakledilerek depolanabilmesi ve otomatik besleme yapılabilmesi gibi birçok avantajı vardır.
Pelet yakıtının farklı maddelerden üretilmesi sebebiyle özellikleri de farklılıklar göstermektedir. Tablo 1’de farklı atıklardan elde edilen pelet yakıtlarının analizleriyle ilgili bilgiler verilmiştir. Pelet yakıtın kimyasal ve mekanik özellikleri iyi yanma, yüksek verim, düşük emisyon ve partikül salınımı ile kül ve cüruf atığı açısından büyük önem arz etmektedir. Yüksek yanma verimi, düşük emisyon değerleri ve yakıt tasarrufu sağlamak için Tablo 2’de belirtilen standartlara göre pelet üretilmeli ve kullanılmalıdır.
Discover More